שלושה בנים, שני הורים, קטאמרן אחת.


avitalx@gmail.com

Month

// נובמבר 2016
נוב
30
2016

ציוץ אוסטרלי ראשון.

הגענו.

תחת לחץ, אני מוכן להודות שכשהחלטנו להפליג לאוסטרליה גם לנו זה נראה קצת יומרני. אבל עטינו את הפרצוף של "אל דאגה, אנחנו יודעים מה אנחנו עושים" (פרצוף מאוד שימושי, לומדים לעשות אותו בצבא) ויצאנו לדרך.
ההפלגה האחרונה, הטרידה את כל יושבי המעגן בנומיאה שבניו קלדוניה. בעיקר בגלל שהיא אחרונה ולא ברור כמה מזל נשאר במיכל, אבל גם בגלל שיש יותר מדי אפשרויות. אם עד עכשיו היינו צריכים לקלוע לאי בגודל אפון בלב-ים, הפעם לא משנה לאן תכוון את החרטום בסוף תתקע ביבשת הגדולה. האפשרות הקלה הייתה לשוט מזרחה בתוך הרצועה הטרופית ולהגיע לצפון אוסטרליה. רק שכל האקשן קורה בסידני שבדרום, ואנחנו בכלל מנסים לברוח מהציקלונים הטרופיים. מצד שני, הדרך הישירה לסידני ארוכה ונכנסת לאזור אקלימי תוסס עם נטיות אלימות לפרקים. עברנו באמצע.

שקיעה ראשונה על היבשת האוסטרלית - ים טאזמן

שקיעה ראשונה על היבשת האוסטרלית – ים טאזמן

4-dsc_0037

בגלל שחלון התחזית המהימנה קצר יותר מהשייט עצמו, החלטנו להשתמש הפעם בשרותיו של נתב מזג אויר (weather router), מעין גורו מטאורולוגי, שמייעץ לשייטים ומתווה לכל אחד מסלול שמתחשב ברוחות המשתנות ובמהירות של הסירה. (רוב השייטים הלא אירופאים כמעט ולא זזים מטר בלי כזה נתב). המייעץ יעץ ויצאנו יחד ארבע סירות . בסופו של משט כל סירה בחרה נתיב משלה וכולם שונים מזה של הגורו ועדיין הגענו בשלום וכמעט באותו הזמן לאחר שבוע. חכמים בדיעבד שכמונו.
שישה ימים שטנו באוקיאנוס השקט, רוכבים על רוח שהשיבה רמה ברומטרית שטיילה מדרום לנו, וביום השביעי שינה האוקיאנוס את שמו ל"ים טאזמן" ועם השם החדש שככה הרוח והתחלפה בזרם המזרח-אוסטראלי (ההוא מהסרט של נמו) שזורם דרומה לאורך החוף  כמו נהר והביא אותנו עם אור אחרון לקופס הרבור (Coffs Harbour).

1-dsc_0118
קופס-הרבור היא עיירת נופש מנומנמת ששמה וגאוותה מגיעים מהנמל המלאכותי הענק שמשמש כמה דייגים והרבה מאוד שחיינים, ובמרכזו מזח גדול ממדים שמשמש כמדרחוב העירוני. אבל לפני שאפשר לקפוץ למים צריך לעבור את רשויות ההגירה והמכס ששמם יצא לשמצה עד קצות תבל. בחיל ורעדה צחצחנו את הסירה פן ימצא איזה חרק סורר וריכזנו את כל האוכל שלא הצלחנו לחסל בארגזים כדי שיוחרם כמנהג המקום. אבל נפלנו כנראה על שני הפקידים הכי נחמדים ביבשת שהתביישו להחרים אפילו את מאגר הגבינות הצרפתיות שלנו (שמסוכנות הרבה יותר מטרמיטים) והסתפקו בהלאמת העגבנייה היחידה ששרדה במקרר. הורדנו את הדגל הצהוב (זה שמסמן שאנחנו מבקשים להיכנס למדינה), העלנו את הדגל האוסטרלי כנהוג (courtesy flag) וירדנו לחוף.

Coffs Harbour marina (Jan-2013) - Picture: Nikki Short Source: The Australian

Coffs Harbour marina (Jan-2013) – Picture: Nikki Short Source: The Australian

אנחנו עוגנים בנמל החיצוני. המרינה הפנימית סגורה כבר שלוש שנים ומנהל המרינה מראה לנו תמונות של הגלים שהחריבו את המקום. סערת קיץ חוללה גלים בגובה של בניין תלת קומתי, שדילגו בקלילות מעל שובר הגלים העצום. "היי עצור" אני אומר לו. שמענו על הציקלונים ( שיצאנו בדיוק מתחומם) אבל אף אחד לא אמר כלום על סערות קיץ (הקיץ באוסטרליה מתחיל עכשיו!). הבחור מנסה להרגיע שהסערה הזאת הייתה חריגה, אבל אני מתחיל לחשוב שאולי לימוד מדעי האקלים לא פחות חשוב ממתימטיקה.
בביקור הקודם שלנו באוסטרליה, האוסטרלים נראו לנו האנשים הכי רגועים בעולם. רק שעכשיו, אחרי שנה וחצי של התערסלות על הגלים, גם האוסטרלי הכי עצל נראה לנו היפר-תזזיתי. על החוף מצאנו עשרות ילדים ומבוגרים, שכולם מתאמנים, כך נראה, לתחרות איש הברזל: רצים, שוחים, חותרים במרץ. היינו היחידים על החוף בלי מעש, ולרגע פחדנו שיעצרו אותנו על התבטלות.
אבל מספיק להתבטל. השבוע אנחנו צריכים להוציא את הסירה מהמים לצביעה וטיפולים, לפני שממשיכים לסידני.

3-2-dsc_0094

The cure for anything is saltwater – sweat, tears, or the sea." –Isak Denesen"

נוב
14
2016

ניו קלדוניה

רק 48 שעות הפלגה מוונואטו, וקפצנו מאתיים שנה קדימה בזמן, בחזרה לעתיד או לפחות לאירופה. בניגוד לסכומים השערורייתיים ששילמנו בפיג'י, בוונואטו ועוד נשלם באוסטרליה, כאן הכניסה למדינה בחינם, המפות הימיות מדויקות וכל מצופי הניתוב בים באמת קיימים. נומיאה, עיר הבירה, היא כמו כל מקום בפסיפיק, כלומר, לא דומה לשום מקום אחר. אולי קצת לריביירה הצרפתית.
בעוד שאימפריות נורמליות כבשו ארצות רחוקות משיקולי אגו, פנאטיות דתית או כדי להשתלט על אוצרות טבע, הצרפתים ככה נראה לנו, בחרו לכבוש אתרי נופש אקזוטיים לרווחת אזרחי הרפובליקה. במקום להקים צריחי כנסיות ומסגדים, הם בנו מגדלורים. פחות כדי להאיר את הדרך, יותר כדי שיהיה ליד מה להצטלם. ניו-קלדוניה היא עוד כזה כיבוש מוצלח, ואנחנו עם כל הלחץ של לצאת מחגורת הציקלונים, שוב נלכדנו ברשת ובמקום לעצור לרגע נשארנו שבועיים.

Amedee

Amedee

בהתחלה כשעוד חשבנו שאנחנו תיכף ממשיכים, הסתובבנו קצת בציוויליזציה וספגנו תרבות. למדנו שלתושבים המקומיים קוראים קאנאק (Kanak) ויש להם מיתולוגיה מרתקת (העולם נברא משן שצנחה מהירח), שלל שפות עשירות ומסורת קניבלית מפוארת. היום הם בולסים בגטים ומלהגים בצרפתית, אבל יש להם מרכז מורשת מרתק (Tjibaou) עם ארכיטקטורה מיוחדת שמאוד נהנינו בו. למדנו גם שבחופי ניו-קלדוניה נצפו המון בנות-ים, רק שמישהו מצא שיש קורלציה מושלמת בין מקומות התצפית לאזורי המחייה של פרות-ים. עם קצת ראש פתוח (או הרבה יין) אפשר לראות את קווי הדמיון. רק רצינו שתדעו, ככה, לפני שאתם קופצים אחרי סירנה ששרה לכם מאיזה סלע בקרית-ים. בסוף השבוע בשעה שהמרוץ לנשיאות כמעט הגיע לקטרזיס, נפתח בחוף הים מרוץ צבעוני קצת פחות של סירות בבניה עצמית שגם הוא הגיע לסוף בלתי צפוי כשקבוצת האופנוענים המקומית גברה על קבוצת הפרעונים. איזה תדהמה!

Tjibaou Cultural Center

Tjibaou Cultural Center

diy
הזיכרון שלנו מחופי הים של היבשת הדרומית מסתכם במים קפואים, מדוזות קטלניות וקרוקודילים (אה, גם גולשים מסוקסים וחתיכות בביקיני אבל זה לא שייך לסיפור). לכן החלטנו, כל עוד אפשר, לנצל את הזמן ולצבור כמה שיותר שעות ים טרופי . הלגונה הרדודה שמקיפה את האי הראשי מנוקדת בעשרות איים ושוניות וכל מה שצריך הוא רק לבחור אחד או שניים ולהטיל את העוגן לחופם, וזה בדיוק מה שעשינו. כמה ימים בילינו ב Ilot Amedee שבמרכזו מתנוסס מגדלור ענקי (מצטלם נהדר), ובשוניות המקיפות אותו שוכנים המוני דגים צבעוניים שמנים וידידותיים ששמחנו לשחות איתם, וגם אוכלוסייה לא קטנה של נחשי מים (כאלה שנושמים אויר אבל יכולים לעצור את נשימתם לשעה ולנוע במים כמו על חול) ואיתם נמנענו מלפתח שיחה. את הימים האחרונים שרפנו ב Ilot Mato אי נטוש שמסביבו שוניות שיוצרות בריכה מוגנת. הטלנו עוגן במרכז הבריכה ופנינו לעשות את מה שאנחנו יודעים הכי טוב לעשות. להתבטל.

mota-w

 

זהו לבינתיים. עוד צריך לארוז, ולהגיע בזמן לביקורת דרכונים. ביננו, לאוסטרליה מפרידים רק כ-800 מיילים ימיים. אנחנו תיכף מגיעים.

10-dsc_0306

Ilot Mato

Ilot Mato

עוד תמונות בלינק הזה.

נוב
02
2016

טאנה, ונואטו – תחנה בזמן.

כמו צלצול סוף יום בבית-ספר, רק מגיע בפיג'י אמצע אוקטובר וכולם בבת אחת מפסיקים להתבטל על החוף, מרימים עוגן ובורחים מהאזור הטרופי. כמה אמיצים חופרים שוחות במספנה שבמרינה ומשקיעים את הסירות בתוכן לכמה חודשים בתקווה שהציקלונים יתבלבלו וידלגו מעליהם, קומץ משוגעים תולים שום על התורן וממשיכים לשוט כאילו אין מחר. אנחנו שייכים לעדר הראשון, וכמה ימים מראש, נקודות הציון לניו-קלדוניה בדרך לאוסטרליה כבר מוזנות במחשב הניווט. רגע לפני היציאה, חברים מהסירה ליד מספרים לנו על עוד מקום אחד ש"אסור" לפספס. אנחנו מזינים נקודות ציון חדשות ושטים למפרץ יחיד באי יחיד מתוך מדינת האיים של ונואטו, ואחד המקומות הכי מרתקים בטיול שלנו.

2-dsc_0206

3-dsc_0271
האי נקרא טאנה (Tanna) וקשה לפספס אותו. כבר ממרחק של חמישים קילומטרים רואים את ענני האפר והעשן שמיתמרים מהר הגעש שלחופו המזרחי. המפרץ נקרא פורט רזולושיין והוא נמצא ממש מתחת להר הזועף, מסדקים בסלעים ליד המים מיתמרים אדים רותחים (steam vents) ורק הרוח נדיבה מספיק להעיף את האפר הוולקני הרחק מאתנו.
המפרץ הוא לא נקודת כניסה רשמית למדינה, וצריך לקבל אישור מראש כדי לארגן שנציגי הרשויות יגיעו מהצד השני של האי ויחתימו לנו את הדרכונים. עד אז אנחנו על הסירה מוקפים בסירות קנו מגולפות מעץ וברשתות דייג. אישה זקנה בכפר ליד נפטרה מספר ימים לפני שהגענו, נשות הכפר מקוננות בסוכת-האבלים, כל מלאכה בכפר (כמו עיבוד גני הירק) אסורה בזמן שבוע האבל, והגברים מצאו מפלט בדיג. אחרי תום השבעה כבר לא ראינו כמעט אף אחד דייג.
הזמן כאילו פסח על טאנה, הבתים קלועים קש. בכפר של פורט-רזולושיין יש מכונית יחידה ולאף אחד אין מנוע לסירה. לחלק מהבתים יש פנל סולרי שאיזה סירה השאירה מאחור. אין מים זורמים. הכפר נקיים ומסודרים כאילו נבנו לסט של סרט הוליוודי. כולם נראים מאושרים. לכל כפר יש ציף ונאקאמל (Nakamal) אזור כינוס שבו הגברים נפגשים בצהריים להרגע על קערת קווה. הכניסה לנשים אסורה.

5-dsc_0241

6-dsc_0148
משרד התיירות של ונואטו משווק את הר-יאסור כהר הגעש הנגיש ביותר בעולם. ובאמת, אם כבר הגעתם לונואטו ומצאתם את דרככם לאי המרוחק טאנה, אז הדרך לשפת הלוע של הוולקנו מאוד נגישה. הקפצה קצרה בארגז של הטנדר וחמש דקות הליכה. על הקצה, בלי שום מעקה בטיחות רועם ההר בלי הפסקה. כל דקה או שתיים מתפרץ ההר ברוח עשן וצלצולים. כל כמה נפיחות, מגיעה התפרצות זועמת יותר שמעיפה סלעים ולבה רותחת לגובה של מאות מטרים. ואנחנו על הקצה, רק הושט היד וגע בם. ככל שמעריב היום אפשר לראות בבהירות את הפתח לשאול. יורה של לבה כתומה ומבעבעת. מישהו הביא משקפת וניסינו לראות אם אנחנו מזהים מישהו מוכר בפנים. לשמחתנו לא מצאנו.

7-dsc_0107

8-dsc_0158

באחד הימים יצאנו לבקר בכפר מסורתי ("kastum" בלשון המקומית). אלו הכפרים שחמקו מידי המסיונריים ונשמרה בהם האמונה האלילית והלבוש הלא צנוע בעליל. מרים הגננת של הכפר הבריזה חצי שעה לפני סוף יום (הגנים מסתיימים ב 10:30) והייתה לנו למדריכה. אחרי צעידה של שעתיים הגענו לפאתי הכפר, רק שלמרים לא היה טלפון להתריע על התיירים, ואנשי הכפר עסוקים בשדות. חיכינו קצת עד שמקצת אנשי הכפר נאספו, פשטו את לבושם היום- יומי ועטו עליהם כמה זרדי קש. אחרי ההצגה, שוחחנו עם הציף של הכפר, ג'ק וו'איוו'אי, שבעיניים עכורות מקאטארקט, באנגלית רהוטה ובעכוז חשוף פרש את הדאגה שלו למציאת מקורות פרנסה חדשים לכפר (חוץ מריקודי עם לתיירים) ודחק בנו לפרסם את הצימרים החדשים שהוא מתכוון להקים בצמרתם של עצי הבאניאין הענקיים שבפאתי הכפר.
זה הכול להפעם. בטאנה הזמן אולי עצר מלכת, אבל אנחנו בחזרה למאה ה-21. נקודות הציון לניו-קלדוניה מוזנות חזרה למחשב ויוצאים לדרך!

4-dsc_0398

9-dsc_0141

עוד תמונות בלינק הזה.